O NAMA
ISTORIJAT ŠKOLE

379.jpg

Prostor na kome se nalazi škola deo je nekadašnjeg beogradskog aerodroma, koji je pušten u rad daleke, 1927. godine i bio je u funkciji sve do početka šezdesetih. Na to nas je dugi niz godina podsećala aerodromska  zgrada i ukrasna gvozdena kapija, koja je uklonjena krajem osamdesetih. Danas je teško zamisliti da je škola udaljena samo par stotina metara od mesta gde je nekada stajao glavni jarbol starog aerodroma Beograd.
 
Osnovna škola "Đuro Strugar" je osnovana 1955. godine  i radila je ulici Braće Grim. Preseljena je posle 15 godina rada, odlukom tadašnje Gradske skupštine, u ulicu Milutina Milankovića 148 (stari naziv Treći bulevar), gde se i danas nalazimo.

U novoj velelepnoj zgradi u to vreme (1969. god.) ogromnu većinu učenika su činila deca vojnih lica koji su došli iz različitih krajeva ondašnje Jugoslavije. Škola je tih godina radila u tri smene, a najveći broj đaka imala je u školskoj 1971/1972. godini, kada ih je bilo ukupno 1736 u 56 odeljenja.

Sve vreme škola je ostvarivala zapažene rezultate u različitim nastavnim i vannastavnim oblastima, pa je kao ugledna škola sedamdesetih godina prošlog veka bila  često domaćin znamenitim ličnostima tog doba.


LINKOVI