NAŠA PRAKSA
PRODUŽENI BORAVAK

Produženi boravak u OŠ „Đuro Strugar“ organizovan je za učenike od 1-4 razreda. S obzirom na to da je nastava uvek pre podne, produženi boravak organizuje se posle nastave i otvoren je do 18 časova. U produženom boravku učenici završavaju svoje školske obaveze (domaće zadatke), utvrđuju naučeno, socijalizuju se, imaju slobodno vreme za igru. Pored toga, škola poseduje i kuhinju, pa je učenicima omogućen i ručak u vremenu produženog boravka.

Učitelji koji rade u produženom boravku organizuju svakodnevno eduktivne aktivnosti različitog sadržaja u skladu sa uzrastom i mogućnostima učenika. Organizuju se muzičke aktivnosti, likovne radionice, vežbe govora i lepog izražavanja, zanimljiva matemtika itd.

Škola ima novu fiskulturnu salu i veliko školsko dvorište sa terenima za fudbal, košarku i odbojku. Učionice su prostrane, opremljene su novim klupama, televizorima i kompjuterima, lejzi begovima, pa učenici imaju raznih mogućnosti u boravku. Poštuje se razvoj deteta, pa se u skladu sa tim u produženom boravku organizuju razne sportske ativnosti i takmičenja. Televizor i kompjuteri, koji imaju pristup internetu, koriste se za gledanje edukativnih filmova i programa, kao i za puštanje elektronskih prezentacija tako da svima budu vidljive. Prostranost učionica i lejzi begovi omogućavaju učenicima da imaju prostora i da se odmore. Opremljeni smo i raznim društvenim igrima kao što su: šah, monopol, karte, tvister, riziko, kapital, i mnoge druge.

U toku školske 2012/2013. godine OŠ „Đuro Strugar“ je organizovala razne aktivnosti van godišnjeg programa škole. U saradnji sa Ministarstvom energetke, razvoja i zaštite životne sredine organizovane su ekološke radionice sa učenicima mlađih razreda koji pohađaju produženi boravak. Projekat je trajao dva meseca, a učlenici su imali radionice jednom sedmično. Postignuti su odlični rezultati. Učenici su bili motivisani i primenjivali su naučeno u konkretnim situacijama, ali su takođe kroz radionice mnogo naučili.

Škola sarađuje sa Košarkaškim klubom i Odbojkaškim klubom „Novi Beograd“, pa su učenicima u boravku bili omogućeni časovi košarke i odbojke koje su držali profesionalni treneri. Obuka je trajala celo polugodište, a učenici su imali časove jednom sedmično.

Učiteljice i učenici prvog i drugog razreda organizovali su radionicu „Origami igrarije“ za buduće prvake. Učnici prvog i drugog razreda su za buduće đake pripremili izložbu svojih radova, koje su napravili origami tehnikom. Pored izložbe, organizovan je i mali kurs origamija za buduće đake prvake.


LINKOVI