ВЕСТИ

ЗАВРШНА ПРИРЕДБА УЧЕНИКА ЧЕТВРТИХ РАЗРЕДА
Ученици четвртих разреда  организовали су завршну приредбу  13. јуна . На приредби су приказали само део онага што су радили са својим учитељицама у претходне четири године.

НАСТАВА У ПРИРОДИ
У току школске 2016/17. Године за ученике другог, трећег и четвртог разреда организована је настава у природи у Сокобањи од 24. до 31.5.2017. Ученици су боравили  осам дана у хотелу „Бањица“. Осим историјских садржаја и упознавања природних одлика околине ученицима су организоване спортске активности, културне и забавне активности.

ПОРОДИЧНИ ДАН НОВОГ БЕОГРАДА
На Новобеоградском фестивалу „Породични дани Новог Београда“ учествовали су и ученици наше школе. Ученици другог разреда представили су се драмском секцијом, а ученици четвртих разреда фолклорном секцијом и малим оркестром.
Ученике припремили учитељица Смиља татомировић, Снежана Радивојша и Сузана Липић

 

 

ДАН  ШКОЛЕ
И ове године наша школа је свечано обележила 9.мај Дан школе. Осим спортских сусрета, шаховског турнира учиници су на свечаној приредби приказали колаж  стваралаштва и уметничких форми на којима су са својим наставницима радили током школске године.

 

СРПСКИ БАЛОВИ ПРЕЛА И ПОСЕЛА
У оквиру  школског пројекта „Да се не заборави“ 27. априла одржана је приредба под називом –Балови прела и посела-  на којој су приказани обичаји централне Србије, балске и традиционалне игре овог краја.
Ученике су припремиле учитељице Смиља Татомировић,  Драгана Савић и Бранка Грандић

 

 

Извештај са доделе награда 29. 5. 2017. у ДКЦБ

На литерарном конкурсу Дечјег културног центра Београда „Златни лептир“, у част Десанке Максимовић, под називом „Природа је мој свет“, Илија Ранђеловић II/2 освојио је другу награду, а Ивана Мандарић из II/2 и Елена Фалуши из VI/2 освојиле су треће награде. Дипломе и књиге деци је свечано уручио писац Слободан Станишић, који је био и председник жирија. Специјална гошћа била је наша позната глумица Рада Ђуричин, која је пробудила емоције свих присутних извођењем одломака из монодраме „Опорука Десанке Максимовић“ и топлим речима о нашој славној песникињи коју је и лично познавала.

 JEДНОДНЕВНИ ИЗЛЕТ УЧЕНИКА 5. И 6. РАЗРЕДА 

Једнодневни излет на релацији Београд – Ковачица – Идвор – Стари Бечеј (дворац „Фантаст“) – Београд реализован је 31. 5. 2017. године. По веома топлом дану, ученици и наставници прво су обишли галерију наивне уметности у Ковачици. У Идвору су посетили Народни дом, задужбину Михајла Пупина, где су одгледали кратак филм о животу славног научника. После краће паузе, обишли су његову родну кућу у пратњи водича. Пут је даље водио до Старог Бечеја и дворца Богдана Дунђерског. Осим самог дворца, у коме смо чули занимљиву причу о породици Дунђерски, били смо у капели и ергели, а у хотелском ресторану био је организован ручак. Слободно време искоришћено је за освежење, предах и дружење. Излет је протекао без проблема, а комфорни аутобус агенције „Октопод“ стигао је у Београд у планирано време, у раним вечерњим часовима.  

ПОЗИВАМО ВАС  И ВАШЕ ПРИЈЕТЕЉЕ ДА У ЧЕТВРТАК 27.4.2017.ГОД. у 18h ПОГЛЕДАТЕ  ЗАВРШНУ ПРИРЕДБУ У ОКВИРУ ПРОЈЕКТА
ДА СЕ НЕ ЗАБОРАВИ
У СРЦУ СРБИЈЕ

  Ученици Основне школе “Ђуро Стругар” Нови Београд су припремили програм на ком ће приказати балове прела и посела из централне Србије.

 

ЈОШ ЈЕДНА МЕДАЉА ЗА АЛИСУ

Ученица наше школе Алиса Здравковић већ дуго тренира теквондо. До сада је освојила много медаља, а ове године освојила је златну медаљује  на Првенству Србије у својој категорији .

БИТКА ЗА ЗНАЊЕ

У оквиру акције "Битка за знање" Фонда B92, ОШ "Ђуро Стругар" добила је 5 робота као донацију компаније "Bitgear". Робот mBot представља едукативно средство за учење програмирања, електронике и роботике. Користиће се у настави Информатике и рачунарства.

Наши ученици су већ склопили роботе и почели да управљају њима. У склопу свега тога у уторак 28.03.2017. у нашу школу је дошла Happy телевизија да направи репортажу о томе.

 

 ГРАДСКО ПОЈЕДИНАЧНО И ЕКИПНО ПРВЕНСТВО УЧЕНИКА И УЧЕНИЦА ОСНОВНИХ ШКОЛА БЕОГРАДА ЗА ШКОЛСКУ 2016/2017 ГОДИНУ 

Шаховски савез Београда је организовао Појединачно и екипно првенство ученика ОШ Београда 18 и 19. марта . Домаћин овогодишњег градског такмичења које се одржава под покровитељством и по упутствима Министарсва за просвету и технолошки развој била је наша школа.
На такмичењу је учествовало 422 ученика и ученице у појединачној конкуренцији а у екипној конкуренцији наступиле су екипе 27 школа у мушкој и 29 школа у женској конкуренцији.
За одлично гостопримство и одличну организацију заслужни су пре свега наставник техничког Милан Обрадовић ,наставници:Вилијам Карловић,Никола Дамљановић,Катарина Пешић,Ана Радоничић,Зоран Фржоп, Михајло Цветковић. Шаховски савез Београда реализује ово такмичење трећу годину за редом и по ниховим речима,до сад су услови и подршка коју су добили од представника наше школе  далеко испред досадашњих. Главни судија и координатор такмичења, наставник  Милош Пеовић  је од почетка па до краја такмичења савесно и одговорно обављао свој координаторски задатак.
Резултате такмичења можете видети на  http://www.beochess.rs и http://chess-results.com

ОПШТИНСКО ТАКМИЧЕЊЕ УЧЕНИКА ОСНОВНИХ ШКОЛА  У ШАХУ

Наша школа била је домаћин општинског  такмичења ученика основних школа у шаху.
26.фебруара одржано је екипно , а 4. марта појединачно  такмичење. За добру организацију заслужан је наставник Милан Обрадовић, а помоћ су му пружиле учитељице Тамара Рукавина и Јована Јаковљевић. Судија и координатор био је Милутин Матијашевић.

ИЗВЕШТАЈ СА ДОДЕЛЕ НАГРАДА 13. 3. 2017. У ДКЦБ

На литерарном конкурсу Дечјег културног центра Београда „Свако дете има крила“, у част Мирославу Антићу, Ана Здравковић из II/2 и Елена Фалуши из VI/2 освојиле су прве награде, а Хелена Царевић из II/2 добила је похвалу. Дипломе и књиге деци је свечано уручио писац Слободан Станишић, који је био и председник жирија. Похвалио је младе песнике који су на конкурс послали преко хиљаду радова. Додели награда у малој сали ДКЦБ присуствовао је велики број награђених ученика, родитеља, учитеља и наставника.

ПОЗИВ РОДИТЕЉИМА БУДУЋИХ ПРВАКА

Овим путем вас обавештавамо да ћемо у четвртак, 16. 3. 2017. са почетком у 18 часова у просторији наше школе ``Ђуро Стругар`` одржати општи родитељски састанак за родитеље деце предшколске групе ваше установе``11. април``.

Позивамо, поред родитеља предшколаца који похађају  ПУ `Ластавица` и родитеље деце предшколске групе ПУ `Лане`, ПУ `Тесла-наука за живот`.
ДОБРОДОШЛИ!

Најновије презентације о школи и продуженом боравку су постављене на YOU TUBE званичном  каналу школe DJURO STRUGAR


ПРОСЛАВА МАСЛЕНИЦЕ

У петак 24. 2. 2017. у 9.30 први пут је у нашој школи  прослављена  Масленица, стари руски празник којим се симболично испраћа зима и дочекује пролеће. Деца су певала, рецитовала, цртала, надметала се, забављала и сладила традиционалном посластицом -  палачинкама. Наши гости су били и  другари из вртића "Ластавица" . Осим представника руске амбасаде, присутни су били и челници града.

СВЕТИ САВА

Школска слава-Свети Сава обележена је свечаном приредбом у холу школе.Програм су припремили ученици млађих и старијих разреда са својим наставницима.Након приредбе свештеник је са домаћином и ученицима пресекао славкси колач.


ПРИРЕДБА„КРОЗ ЈУЖНУ СРБИЈУ“

Ученици наше школе приказали су свој таленат на великој сцени Студентског културног центра „Нови Београд“. У уторак 6. 12. 2016. године загрејали су јесење вече програмом под називом „Кроз јужну Србију“, који је део ширег пројекта у оквиру предмета народна традиција. Представили су се хор и фолклорна секција школе, мали рецитатори и глумци, уз подршку пријатеља из Културно-уметничког друштва „Нови Београд“ и глумца Ђорђа Пантовића из групе „Артисти“. Предвођени својим учитељицама и наставницима, ђаци су публику водили кроз градове, историју, легенде, културу и обичаје наших јужних крајева, уз незаобилазни мелос и препознатљиве визуелне детаље. Присутни су уживали у причи о Коштани, Ђавољој вароши, димијама, у стиховима Душка Радовића и духовитости Стевана Сремца. Успешан наступ најава је будућих приредби, које са нестрпљењем ишчекујемо.

НАЈРАСПЕВАНИЈА ОДЕЉЕНСКА ЗАЈЕДНИЦА

  Дана 16. децембра 2016.године ,одржано је општинско  такмичење за ,, Најраспеванију одељенску заједницу “  у ОШ ,,Бранко Радичевић”.Наши представници, одељење 4/2 је наступало са песмама:,,У ливади под јасеном” и ,,Јованина и Андријина загонетка” и освојило треће место.


ОСАМ БОРИЋА У НАШЕМ ДВОРИШТУ

Од 2015. године организација „Шума пева“ сваке године сакупља донације за стабла у циљу озелењавања Београда. Ове године ОШ „Ђуро Стругар“ пријавила се на конкурс за бесплатна стабла за школе и вртиће у оквиру овог друштва. Наша школа је једна од 14 школских и предшколских установа која су обогатила своја дворишта. Добили смо осам нових борића који сада улепшавају наше дввориште.

ДЕЦА ЗА ДЕЦУ

Наша школа прикључила се интернет акцији „Деца за децу“ у оквиру које су ученици млађих разреда правили рамове за своје цртеже. Цртеже смо послали Кедар центру који ће их затим проследити деци у домовима и болницама широм Србије као новогодишњи поклон. Циљ је да деца обрадују малишане који се тамо налазе својим радовима.

ЕКО-КВИЗ

У петак 25. 11. 2016. Године ученици наше школе учествовали су на Еко квизу у организацији ЈКП „Градска чистоћа“. Поред добре забаве и пријатног дружења наша екипа показала је и завидно знање из области екологије.

"КРОЗ ЈУЖНУ СРБИЈУ"

Као наставак пројекта "Да се не заборави" ове године желимо да упознамо све крајеве наше домовине. Кроз јужну Србију водиће вас Бора Станковић и Стеван Сремац као наратори. Упознаћемо се са историјским и културним знаменитостима, са легендама, играма и песмама овог дела Србије.
Дођите да заједно уживамо!

ДОДЕЛА НАГРАДА "ЦРВЕНОГ КРСТА" НОВОГ БЕОГРАДА

У четвртак 24. 11. 2016. у сали Основне школе „Марко Орешковић“ додељене су награде за традиционални литерарни и ликовни темат „За сунчану јесен живота“. Присутни су уживали у таленту и хуманости новобеоградских школараца, а наша школа била је међу онима које су послале највише радова. Наши ученици освојили су пет награда:

1. Лила Станојевић (II/2) – 1. награда за литерарни рад
2. Ема Радујко (VI/1) – 1. награда за литерарни рад
3. Алем Ћорче (VI/1) – 2. награда за литерарни рад
4. Бошко Милојковић (VI/1) – 2. награда за литерарни рад
5. Вана Миловановић (VIII/2) – 1. награда за ликовни рад

МАЛИ ДУНАВ

У уторак, 18. oктобра ученици I и II  разреда провели су пријатан део дана на огледном добру Пољопривредног факултета. Огледно добро носи име „Радмиловац“, смештено је у Винчи и удаљено од центра града око десетак километара. Поред различитих засада, рибњака и пчелињих кошница овде је смештен и јавни акваријум, као и Еколошка оаза Мали Дунав.
Уживали смо у вожњи чамцем, искушавали рибарску срећу, посетили акваријум, разгледали аласку кућу, прешли преко висећег моста и видели више различитих биљних и животињских врста.
Није недостајало ни игре. Такмичарским играма једнако су се радовали и дечаци и девојчице.

ЕКСКУРЗИЈА УЧЕНИКА ОСМИХ РАЗРЕДА

Ученици осмих разреда су од 17-год. Били на тродневној екскурзији.
Првог дана су посетили манастир Жича и Студеница, а након тога се сместили у Брзећу у хотел „Јуниор“. Сутрадан су обишли Сунчане врхове и Панчићев врх, а у поподневним сатима су се бавили спортским активностима. На повратку за Београд свратили су у Крушевац, средњевековну престоницу кнеза Лазара и цркву Лазарицу.

СТУДИЈСКО ПУТОВАЊЕ НАСТАВНИКА

22. и 23. октобра, наставници наше школе су ишли на студијско путовање организовано у сврху стручног усавршавања наставника у  установи, на коме су се  упознали   са историјским и  културним значајем објеката и  регија на којима живе Срби.
Посетили су Дрвенград на Мокрој Гори. Пут је даље водио до манастира Добрун и Вишеграда, а након тога до Гацког, Билеће и манастира Добричево. Крајња одредница је било Требиње где су наставници посетили атеље и галерију вајара Миливоја Бокића , Музеј Херцеговине, цркву Херцеговачку Грачаницу у којој се налази гроб Јована Дучића и манастир Тврдош.

У ГАЛЕРИЈИ ЛУЦИДА

У галерији Луцида 28.102016.год. одржана је уметничка радионица на тему „Линија и мисао“ на којој су учествовали ученици четвртих разреда наше школе. Акедемски вајар мрМилован Даговић је разиграо машту ученика и охрабрио ослобађање њиховог креативног изражавања кроз цртеж.

РАКЕТНО МОДЕЛАРСТВО

Дана 23.октобра 2016.године ,одржано је такмичење за ученике основних школа, у организацији Ваздухопловног савеза Београда,под покровитељством града Београда-Секретаријата за омладину и спорт ,у РАКЕТНОМ МОДЕЛАРСТВУ,у оквиру манифестације,,Београдски космодром”.Такмичење је организовано у три категорије.
Наши ученици су остварили запажене резултате :
1.Ђорђевић Марко, ученик 4/2 ПРВО МЕСТО
2.Драгић Никола, ученик 5/2 ДРУГО МЕСТО
3.Ђорђевић Александра ученица 8/2 ТРЕЋЕ МЕСТО

Честитамо нашим ученицима на постигнутим резултатима!

САЈАМ ЕНЕРГЕТИКЕ И ЗАШТИТЕ ЖИВОТНЕ СРЕДИНЕ И ПРИРОДНИХ РЕСУРСА

12. 10. 2016.
Na 12 међународном  сајмову енергетике и заштите животне средине и природних ресурса
Ученици четвртог разреда  ОШ "Ðуро Стругар" посетили су Сајам екологије као специјални гости на штанду ЈКП "Градска чистоћа".
На Сајму наступа 200 излагача који промовишу обновљиву енергију и енергетску ефикасност, ђаци четвртих разреда учитељица Сузана Судимац Липић и Смиље Татомировић дознали су све о томе!
А знања о одлагању отпада поделили су  са вршњацима из других школа на едукативним и такмичарским радионицама.ЈКП „Градска чистоћа“ је за ову прилику припремила и специјалне поклоне : импрегниране кесе попут ранца са фломастерима, малим пластичним кантама за сто и још много тога!

 

РЕВИЈА  СТВАРАЛАШТВА ДЕЦЕ И МЛАДИХ БЕОГРАДА

12. 10 2016. Године на„Фестивалу најбољих" који "Пријатељи деце општине Нови Београд" организују као део 21. "Ревије стваралаштва деце и младих Београда" у великој дворани "Сава" Центра  нашу школу представиле су  Невена Кладар, Тамара Радиновић Протић и Катарина Срејић
На ревији стваралаштва приказани су радови наших ученика из разних области.
Том приликом и наша ученица Николина Узур примила је диплому за освојено треће место на ликовном конкурсу « Нећу да бригам хоћу де са играм» које су "Пријатељи деце општине Нови Београд"  расписали под покровитељством Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања и Градске управе Града Београда Секретаријата за спорт и омладину.

Јечам жела-Тамара, Катарина и Невена

 

ЗДРАВА ХРАНА – СВАКОГ ДАНА

Поводом дана „Дечје недеље“, у ОШ: „Ђуро Стругар“ одржане су три радионице „Здрава храна- сваког дана“.
У 9 часова једна од родитеља и др стоматологије Соња Мрђеновић одржала је предавање о здравој храни и очувању здравих и лепих зуба.

Након предавања, ученици млађих разреда израђивали су едукативне паное о наученом.
Предавачи су били и ученици III1 и III2. Они су осталу децу подучавали о важности витамина за здравље организма. Сваки ученик представљао је по једну воћку.

У 11 часова одржана је радионица едукативно-забавног карактера, подељена у три дела:
1. прављење салата од поврћа
2. прављење воћних салата
3. израђивање креација од воћа и поврћа

Крај манифестације обележило је испијање воћног чаја који су спремили ученици старијих разреда.
Радионице су одржане и у оквиру школског пројекта „Здрав сам“.


Координатор:
проф. разр. наставе Бранка Грандић

 

ЗЕЛЕНИ ДАН У ОШ „ЂУРО СТРУГАР“

Цела школа у чишћењу Блока 37

(Београд, 3. октобра): Сви ђаци Основне школе «Ђуро Стругар» у Новом Београду данас су учествовали у чишћењу 37 блока, стамбеног насеља у којем се наша школа налази. У акцији «Зелени дан» прикључили су нам се родитељи, као и малишани из оближњег вртића «Ластавица».

«Зелени дан» је организован поводом Светског дана станишта (World Habitat Day) који се одлуком Уједињених нација обележава сваког првог понедељка у октобру.

Акцију су заједнички организовали школа и родитељи, а подржале су је градске институције: Секретаријат за заштиту животне средине, Градска чистоћа и Зеленило Београд.

Као део акције, у нашем блоку засађено је и шест стабала граба и бреста.

РОДИТЕЉИ "ЂУРЕ СТРУГАРА" КОД МИНИСТРА ПРОСВЕТЕ

Представници родитеља Ђуре Стругара данас су примљени код министра просвете Младена Шарчевића.
Министар је родитеље из неколико школа упознао са плановима свог министарства, посебно наглашавајући намеру да родитељу добију важнију улогу у образовном систему Србије. Такође нам је изнео предлог о формирању општинских родитељских тела, на којима ће Министарство радити у наредном периоду.
Искористили смо прилику да министра и сараднике упознамо са праксом у Ђури и сарадњом која већ постоји између школе, наставног кадра и родитеља, што је заправо пример оног што Министарство жели да примени у целом образовном систему.
Министру смо такође предали наш предлог за будући рад Ђуре Стругара кроз увођење Предшколске установе „11. април“ у део нашег простора. Радујемо се што је наша родитељска екипа прихваћена као релевантан саговорник у важним школским темама и верујемо да ће тако остати и убудуће.

ПОСЕТА  СРЕМСКИМ  КАРЛОВЦИМА

У суботу 24. септембра, у јеку бербе грожђа, наши ученици су са својим родитељима и наставницима искористили сунчан јесењи дан за посету Сремским Карловцима. Ученици II/2 са учитељицом Снежаном Радивојшом путовали су музејском композицијом „Романтика“, док су се ученици VI/1 са одељењским старешином Јеленом Стаменковић и наставницама биологије и математике Мирјаном Нешковић и Свиланом Петровић одлучили за модеран путнички воз.
У Карловцима нас је дочекала празнична атмосфера уз програм намењен најмлађима на главном тргу. Прошетали смо препуним улицама до Карловачке гимназије и чувене чесме „Четири лава“. Обишли смо Музеј Српске православне цркве у Патријаршијском двору у пратњи водича, а затим слободно време провели у његовом лепо уређеном дворишту. Уживали смо у дружењу и жељно ишчекујемо следеће путовање.

21.септембар 2016.год

Учитељица Снежана Радивојша је на вечери посвећеној њеним методама рада и професионалним успесима, припремила више презентација (powerpoint, Presi, kratkih filmova...) кроз које је упознала посетиоце, са вештинама свога посла. Учесници програма су поред њених ученика, били и сви ученици првог разреда, са својим учитељицама, који ће учествовати у најновијем Пројекту „Сиђи до реке“ који ће се реализовати у овој школској години. Посебно су били занимљиви „шестаци“, који су припремили као изненађење, мали рецитал о својој учитељици.

МУЗЕЈ АФРИЧКЕ УМЕТНОСТИ

Дана 15. септембра 2016. године, ученици 7. разреда су у оквиру географске секције посетили Музеј афричке уметности у пратњи мр Александре Лончар - наставнице географије и мр Ристе Антуновића - директора школе.
Топло нас је дочекала и директорка Музеја др Марија Алексић.
Ученицима је организован приграм у трајању од 3 часа, који се састојао од тематског интерактивног обиласка изложбе и креативне радионице. Концепт програма осмислиле су и реализовале Ана Николић - педагог и Марија Личина - кустоскиња Музеја.
Кроз интерактивно вођење „Кораци ка одрастању – обреди иницијације народа западне Африке“ ученици су обишли Сталну поставку Музеја, на којој су приказане скулптуре, маске, тканине, музички инструменти и други артефакти који репрезентују традиционалне уметности и културе западне Африке. Имали смо прилику да се упознамо са специфичностима одрастања и сазревања деце у обичајима народа Бамбара и Сенуфо. Ученици су размењивали мишљења и коментаре и износили своја виђења ситуације појединаца на путу зрелости.
На креативној радионици „Крадљивац идентитета“ ученици су своје утиске и тумачења са вођења кроз поставку Музеја приказали техником по сопственом избору: писањем узбудљиве приче свог виђења и разумевања младих на путу зрелости и изражавајући се ликовним језиком кроз цртеж и колаж, користећи своје скице изабраних музејских предмета, исечке речи или слика из новина, боје и друге елементе као симболе идеја и осећања који прате младе у корацима ка одрастању.

ПРИЈЕМ ПРВАКА ШКОЛСКЕ 2016/2017. ГОДИНЕ

Традиционално, пријем првака у ОШ „Ђуро Стругар“ организован је 1. септембра у 18 часова у холу школе. Прваци су дочекани аплаузом и овацијама. Уводну реч дао је директор школе Ристо Антуновић који се захвалио родитељима на избору школе и поздравио наше нове школарце. Приредбу су отворили ученици шестог разреда, а затим су наступили ученици II 2 у оквиру драмске групе „Драмачурлија“ под вођством учитељице Снежане Радивојша. Затим су се окупљенима представиле учитељице наших првака: I 1 – Емина Пировић и Маријана Дукић Контић, I 2 – Даница Богдановић и Ана Радоничић.Учитељице су прозвале своје ученике, а током прозивке ученицима су спремљена срца са својим именима које су симболично лепили на велика срца својих одељења. Након прозивке, учитељице су са својим ђацима кренуле пут учионица, док је за родитеље је приређен коктел у холу школе.

Изузетно вече за нас и наше драге прваке!

Још једном: ДОБРО НАМ ДОШЛИ, ПРВАЦИ!

Поринути Ђурини бродови

Карневал бродова свечано је отворио заменик градоначелника Београда Андреја Младеновић,
Затим се посетиоцима  обратио и директор Туристичке организације Београда Миодраг Поповић поручујући да "желимо да се Београд врати својим рекама са којих је и кренуо".
Наши ученици су се  том приликом попели на бину и посетиоцима  показали своје макете које су правили на посебним радионицама у школи. Поред макета које су правили за поринуће  ученици су направили посебне макете, као захвалност граду Београду и Туристичкој организацији Београда које су уричили као поклоне заменику градоначелника и директору Туристичке организације у знак захвалности за указану част да отворе овај фестивал.

Карневал је отворен спуштањем  макета пловила која су пут Ушћа кренула из руку наших ученика.
Дечији радови, макете ученика О.Ш, „Ђуро Стругар“ прве су запловили нашим рекама.

Специјални пехар за Ђуру

Поводом нашег учешћа на 12. Карневалу бродова у организацији града Београда и Туристичке организације Београд , директор Туристичке организације Миодраг Поповић  уручио је нашој школи и нашим ученицима  специјално признање- специјални пехар за учешће и допринос 12. Карневалу бродова.

На традиционалном 12.Карневалу бродова , деца су могла да праве бродове од папира и рециклажног материјала са учитељима наше школе . У томе су им свесрдно помагали наши ученици који већ имају доста искуства у прављењу макета.

Али ту се не завршава наш програм „Сиђимо на реке“. Већ у септембру планирамо да наше учионице изместимо на реке и отиснемо се правим бродовима дуж обала Београда.

 

18:15 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ БЕОГРАДСКИ КАРНЕВАЛ БРОДОВА

Поздравна реч градоначелника Синише Малог и директора ТОБ Миодрага Поповића
Церемонијално спуштање у воду макета бродова, радова ученика ОШ „Ђуро Стругар“

Макетарска радионица

Флаше, фризби, амбалажа од средстава за чишћење или шампона. Све што плута јуче креативно су искористили наши ђаци како би допринели традиционалној манифестацији "Карневал бродова". Њихове креације отвориће регату 27. августа, а макете бродова које су направила деца из старијих разреда учествоваће у такмичарском делу.
Шарена једра од папира и пловила од пластике, пројектована на маштовит начин, ређала су се једно до другог. Брзи прстићи малишана вешто су баратали украсима од чепова, чаша, шкољки, сунђера и обојених салвета, не би ли свом бродићу дали посебан печат.

Ђурини бродови представљени Граду
На конференцији за новинаре, одржаној у Свечаној сали Скупштине града, представљени су бродови које смо изградили на радионици у нашој школи и најављено је учешће наше деце на 12. Карневалу бродова.
Мале "Дјуре" седеле су у првом реду, док су наши бродови красили сто за којим су говорили Андреја Младеновић, заменик градоначелника, Миодраг Поповић, директор Туристичке организација Беоргада, Леонтина и Милан из групе "Неверне бебе“.

Бродови су спремни за Савску променаду у суботу 27. августа

У 18:15 СВЕЧАНО ОТВАРАЊЕ МАНИФЕСТАЦИЈЕ- БЕОГРАДСКИ КАРНЕВАЛ БРОДОВА
Поздравна реч градоначелника Синише Малог и директора ТОБ Миодрага Поповића
Церемонијално спуштање у воду макета бродова, радова ученика ОШ „Ђуро Стругар“

Програм на бини почиње у 17 часова. Манифестација се отвара наступом Дечијег културног центра Београда у којем ће учествовати Миња Субота, Ивана Петерс, Леонтина Вукомановић са хором „Чаролија“. У исто време кренуће и поворка карневалских група која ће продефиловати шеталиштем.
Програм је подељен на две целине, онај на води и на обали.
Пловидба ће стартовати у 18.30 када ће окићена пловила из око 20 београдских марина дефиловати акваторијем између Бранковог моста и Газеле. Поред речних бродова и чамаца, представиће се и једриличарски, веслачки и наутички клубови, у циљу афирмације спортско рекреативних активности.
Програм на бини се наставља од 20 часова, када ће наступити Уметнички центар "Талија“, плесачи београдских плесних школа, гудачки квартет „Пандора“ и група „Неверне бебе“.
За најмлађе посетиоце обезбеђене су многобројне радионице и играонице, а дуж шеталишта биће изложени производи домаће и народне радиности, сувенири као и уметнички предмети.
Нашој школи је указана велика част учешћем на 12. Карневалу бродова и директор Ристо Антуновић је са Туристичком организацијом беоргада потписао Протокол о сарадњи. Карневал је, уз дочек Нове године, највећа манифестација коју организује Град Београд.
Деца ОШ "Дјуро Стругар" ће спуштањем својих макета бродова заједно са градоначелником Београда означити почетак Карневала.

 

 

 

 

 

 

 

 


ВЕСТИ