NTC U OŠ "ĐURO STRUGAR"
Januar 2014.

Pred sam početak školske godine, poslednje nedelјe letnjeg raspusta, u našoj školi je organizovana prva besplatna letnja škola za darovite učenike, kako naše tako i ostalih škola sa opštine Novi Beograd. Bogatiji smo za neopisivo dragoceno iskustvo rada sa nadarenom decom. Naši polaznici ( učenici koji su završili četvrti razred) su pokazali neočekivano mnogo interesovanja,  talenata,  sposobnosti, veština, mudrosti...

Odlukom dr. Ranka Rajovića, nastavlјamo sa edukacijom iste ekipe, u okviru ZIMSKE ŠKOLE ZA NADARENU DECU (od 13. do 17. januara 2014), na šta smo posebno ponosni. Petodnevnu školicu  će realizovati stručni treneri i učitelјi koji su prošli edukaciju u primeni elemenata NTC programa u nastavi, u koordinaciji učitelјice Snežane Radivojša. Očekujemo posetu  Uroša Petrovića, dobitnika Nagrade Zmajevih dečjih igara "Rade Obrenović" za najbolјi roman namenjen deci i mladima u 2013.god. (kao i desetak nagrada pre toga), koji je tri dana gostovao i na letnjoj školi. Svoju posetu je najavio i sam doktor Ranko Rajović, (član komiteta svetske Mense za darovitu decu i autor programa "NTC SISTEM UČENјA-RAZVOJ KREATIVNOG I FUNKCIONALNOG RAZMIŠLjANјA I EFIKASNOG UČENјA".U samu realizaciju edukacije će biti uklјučeni i najuspešniji učenici ( koji su se izdvojili posle detalјne analize rezultata postignuća) sa letnje školice za darovitu decu,  a koji su promovisani u asistente.

Izuzetno interesovanje dece i roditelјa potvrđuje i podatak da će umesto očekivanih 34 polaznika, zimsku školu pohađati preko 40 učenika petog razreda. Uz planirana predavanja i radionice kojima se razvija funkcionalno znanje, brzina razmišlјanja i zaklјučivanja, povećavaju motoričke i sposobnosti koncentracije a sve radi  povećavanja kapaciteta dece za kvalitetnijom obradom svih dostupnih informacija, polaznici će uživati u nastavku druženja darovite, duhovite i razigrane ekipe iz većine novobeogradskih škola.


Avgust 2013.

U našoj školi održana je u poslednjoj nedelji avgusta prva letnja škola za darovite učenike, organizovana po NTC sistemu.

Iako je prvobitno bilo planirano učešće 20 svršenih učenika četvrtog razreda, pokazalo se da je interesovanje dece, njihovih roditelja i vaspitača, daleko veće, tako da je u radu letnje škole, od 26. do 30. avgusta učestvovalo čak 37 učenika iz 12 novobeogradskih škola.

NTC - ili Nikola Tesla centar - predstavlja jedinstveni sistem rada sa decom predškolskog i školskog uzrasta koji su osmislili specijalista interne medicine dr Ranko Rajović i pisac Uroš Petrović, obojica članovi srpskog ogranka Mense. Program potencira razvoj dečjeg razmišljanja, kroz igru i kreativno razmišljanje, kojim se ne sputava ni njihov intelekt, ni njihova ličnost. Program razvija funkcionalno znanje i zaključivanje, ali i povećava motoričke sposobnosti i koncentraciju dece.

Svi učitelji u OŠ "Đuro Strugar" već su prošli seminar za NTC nastavu i ta iskustva primenjuju u svom redovnom radu. U dogovoru sa osnivačima programa, naša škola nastaviće da sprovodi različite metode edukacije za decu, učitelje i roditelje, čime će postati neka vrsta NTC centra za našu opštinu i grad.

LINKOVI