NTC
PONOVO RADI NTC SISTEM UČENJA

ZIMSKA ŠKOLICA NTC
13 -17. januar 2014.

Pred sam početak školske godine, poslednje nedelјe letnjeg raspusta, u našoj školi je organizovana prva besplatna letnja škola za darovite učenike, kako naše tako i ostalih škola sa opštine Novi Beograd. Bogatiji smo za neopisivo dragoceno iskustvo rada sa nadarenom decom. Naši polaznici ( učenici koji su završili četvrti razred) su pokazali neočekivano mnogo interesovanja,  talenata,  sposobnosti, veština, mudrosti...

Odlukom dr. Ranka Rajovića, nastavlјamo sa edukacijom iste ekipe, u okviru ZIMSKE ŠKOLE ZA NADARENU DECU (od 13. do 17. januara 2014), na šta smo posebno ponosni. Petodnevnu školicu  će realizovati stručni treneri i učitelјi koji su prošli edukaciju u primeni elemenata NTC programa u nastavi, u koordinaciji učitelјice Snežane Radivojša. Očekujemo posetu  Uroša Petrovića, dobitnika Nagrade Zmajevih dečjih igara "Rade Obrenović" za najbolјi roman namenjen deci i mladima u 2013.god. (kao i desetak nagrada pre toga), koji je tri dana gostovao i na letnjoj školi. Svoju posetu je najavio i sam doktor Ranko Rajović, (član komiteta svetske Mense za darovitu decu i autor programa "NTC SISTEM UČENјA-RAZVOJ KREATIVNOG I FUNKCIONALNOG RAZMIŠLjANјA I EFIKASNOG UČENјA".U samu realizaciju edukacije će biti uklјučeni i najuspešniji učenici ( koji su se izdvojili posle detalјne analize rezultata postignuća) sa letnje školice za darovitu decu,  a koji su promovisani u asistente.

Izuzetno interesovanje dece i roditelјa potvrđuje i podatak da će umesto očekivanih 34 polaznika, zimsku školu pohađati preko 40 učenika petog razreda. Uz planirana predavanja i radionice kojima se razvija funkcionalno znanje, brzina razmišlјanja i zaklјučivanja, povećavaju motoričke i sposobnosti koncentracije a sve radi  povećavanja kapaciteta dece za kvalitetnijom obradom svih dostupnih informacija, polaznici će uživati u nastavku druženja darovite, duhovite i razigrane ekipe iz većine novobeogradskih škola

NTC SEKCIJANTC-sistem učenja-sekcija, radi u OŠ „Đuro Strugar“ već drugu godinu.

Rukovodilac sekcije je profesor razredne nastave Snežana Radivojša, ali se očekuje aktivnost i angažovanje svih učitelja, kako u implementiranju elemenata NTC-SISTEMA UČENjA kroz redovnu nastavu, tako i direktno u rad NTC-sekcije.

Sekcija broji tačno 40 učenika i svi su učenici mlađih razreda (od 1. do 4.) Za sekciju su učenike, birali učitelji, tako da je kvalitet u startu obezbeđen.

Sekcija se održava utorkom petog i šestog časa (zbog brojnosti učenika).

Sa učenicima se savladava sledeći program:
- Asocijacije
- Razvoj akomodacije- stimulacija razvoja očnih mišića,
- Razvoj koordinacije pokreta i motorike
- Igre rotacije
- Igre preskakanja
- Igre provlačenja
- Poligoni spretnosti
- Radionice fine motorike
- Igre rečima: slagalice, novokovanice, anagrami, skrivalice, skrivalice sa pitalicama
- Razvoj grafomotorike
- Mape učenja
- Prebacivanje pesme u asocijacije
- Razvoj brzine razmišljanja i zaključivanja
- Učenje apstraktnih simbola
- Virtuelne klasifikacije i serijacije
- Zagonetke za decu:
- Zagonetne priče i pitanja
- Učenje tehnika za pamćenje
- Neobične, smešne priče

Pored tehnika NTC-cictema učenja bavićemo se i aktivnostima kao što su šah, slaganje lega, društvene igre, timske igre, klikeri, lastiš, piljke, klis, razni kvizovi i mozgalice svih vrsta.

Formirana je i mejl grupa. da bi sve informacije išle istovremeno i brzo. Svakoga meseca su otvorena vrata za roditelje a tri puta godišnje roditeljski sastanci.

LINKOVI