ош “ЂурО стругар”

Историја школе

Простор на коме се налази школа део је некадашњег београдског аеродрома, који је пуштен у рад далеке, 1927. године и био је у функцији све до почетка шездесетих. На то нас је дуги низ година подсећала аеродромска зграда и украсна гвоздена капија, која је уклоњена крајем осамдесетих. Данас је тешко замислити да је школа удаљена само пар стотина метара од места где је некада стајао главни јарбол старог аеродрома Београд.
 Основна школа “Ђуро Стругар” је основана 1955. године и радила је улици Браће Грим. Пресељена је после 15 година рада, одлуком тадашње Градске скупштине, у улицу Милутина Миланковића 148 (стари назив Трећи булевар), где се и данас налазимо.
 У новој велелепној згради у то време (1969. год.) огромну већину ученика су чинила деца војних лица који су дошли из различитих крајева ондашње Југославије. Школа је тих година радила у три смене, а највећи број ђака имала је у школској 1971/1972. години, када их је било укупно 1736 у 56 одељења.
Све време школа је остваривала запажене резултате у различитим наставним и ваннаставним областима, па је као угледна школа седамдесетих година прошлог века била често домаћин знаменитим личностима тог доба.